Elementary School Lebbeke

date:
2011-2017

client:
AG Real Estate

program:
2.300m2

address:
Brusselsesteenweg 43, Lebbeke (BE)

photography:
© Tim Van de Velde

  • study
  • in progress
  • built

This school design starts from an intelligent structure that allows flexible infill. Its grid size adapts to site and program. The collective space is located in the centre or so-called heart of the building: a 25m column-free span of open space. This large atrium space is encircled with similar steel grids with other rhythms and densities. It is 8 by 8 meters where classrooms are located and even less wide next to the street, making it suitable to generate additional functions.
The structure starts at a 5m setback from the site edge, generating a “vestibule”: a car-free zone for waiting and arriving, for playing and observing – a parenting space, a zone where you can get a look at the school’s functioning.